Ruta dels Templers; L'orde del Temple va néixer en el segle XI, després de la Primera Croada, amb l'objectiu de protegir als viatgers que peregrinaven a Terra Santa. A Catalunya, els templers van conquerin poblacions amb gran importància estratègica, com Tortosa i Miravet. Ara, a través de la marca Domus Templi (els dominis del Tremp) s'articula la ruta dels templers, una iniciativa que vol oferir al visitant la possibilitat de conèixer el patrimoni arquitectònic i  l’història de l'Ordre del Tremp als territoris de l'antiga Corona d'Aragó.

 

El Camí de Sirga; Des d'èpoques antigues, les aigües de l'Ebre han estat solcades per les diverses civilitzacions: els ibers, els romans, els sarraïns i els cristians. Habitualment les naus navegaven empeses per la força favorable del corrent del riu i dels vents. Però en cas contrari era necessària l'ajuda dels animals de càrrega i els sirgadors, homes de força, que des de les senderes que vorejaven el riu estiraven entenimentades per a empènyer les embarcacions plenes de mercaderies. Avui encara es conserven trams importants d'aquells camins de sirga des d'on rucs i homes controlaven el rumb de les barques. Ara, aquesta xarxa de camins es combina amb senderes i carreteres que voregen l'Ebre per a la pràctica de l'excursionisme. La ruta surt de Benifallet, municipi situat en l'extrem nord de la comarca del Baix Ebre, i acaba en Mequinenza municipi situat en territori de la comunitat Autònoma d'Aragó.

 

Espais de la Batalla de l’Ebre; Les Terres de l’Ebre han viscut en pròpia pell un dels moments més tràgics de la història contemporània d’aquest país, la Batalla de l’Ebre. Ocorreguda entre juliol i novembre de 1938, a la part final de la Guerra Civil, hi van perdre la vida 130.000 persones en una guerra de desgast. Aquesta batalla va tenir lloc a riba i riba de Riu Ebre, des de Mequinensa a Amposta, amb les serres de Pàndols i Cavalls com punts claus. Actualment s’han recuperat espais decisius en aquesta desfeta de l’exèrcit Republicà en mans de l’exèrcit del general Francisco Franco. Així, ara es poden visitar trinxeres, refugis i monuments, i hi ha rutes que recorren les serres esmentades. També s’ha creat un Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre a Gandesa i dos Centres d’interpretació, a Pinell de Brai i a Corbera d’Ebre. Aquest darrer municipi va ser completament destruït i acabada la guerra es va decidir mantenir el poble vell tal com havia quedat i construir un poble nou a sota.